Wellness açısından da büyük önem taşıyan iyi beslenme, yaşamın toplam kalitesini artırır. Maalesef, insanların yoğun yaşam tarzları daha sonraki yıllarda ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçecek sağlıklı seçeneklere pek uygun değildir. Günümüzde çoğu insan, alışkanlıklar (beslenme, egzersiz ya da yaşam tarzı) açısından bilimin sağlıklı bir yaşam için zorunlu gördüğü şeyleri yapmamakta.
Alışkanlıklarınızı bir gecede değiştiremeseniz de bu faktörlerle adım adım uğraşabilirsiniz. Örneğin, sağlıklı bir beslenme, düzenli fiziksel egzersiz ve gün boyu yeterli su içmekten alacağınız keyfi keşfedebilirsiniz.
Bu rehber bunu nasıl yapacağınızı öğrenmenize yardımcı olacak. Wellness ile yaşam kalitenizi artırmak için atmanız gereken adımları öğrenmekten zevk alacağınızı umuyorum.
Dr. David Heber, M.D., Ph.D., F.A.C.P, F.A.C.N.,
Tıp Profesörü ve UCLA Beslenme Merkezi Müdürü
"Genel olarak besin değerlerinde artan bir düşüş var ve beslenme düzenleri de hiç olmadığı kadar sağlıksız" diyor Beslenme Danışma Kurulu Başkanı Dr. David Heber. "Bu durum, modern yaşamın getirdiği stres, çevre kirliliği gibi diğer faktörlerle birleşince obezite ve diğer hastalıklara yakalanma riskini de artırıyor."
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Türkiye’deki ilk 10 ölüm sebebinden üçü beslenme ile ilişkilidir
İskemik kalp hastalıkları
Felçler
Diyabet
Tüm doktor randevularının %70’i beslenmeye dayalı sorunlardan kaynaklanıyor. Bu sorunların en başında halsizlik geliyor
Türkiye’de toplam nüfusun yaklaşık %40’ı fazla kilolu
Şişmanlık orta yaş sorunu gibi bilinse de yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Yapılan çalışmalar, yetişkin obezlerde şişmanlığın 1/3 oranında çocuklukta ya da ilk gençlik yıllarında başladığını ortaya koymuştur. Beslenmeye bağlı nedenlerle görülebilecek sağlık sorunlarından bazıları şunlardır:
Astım
Diabet Tip 2
Hipertansiyon
Ortopedik Komplikasyonlar
Psikososyal Etkiler ve Rahatsızlıklar
Uyku Apnesi
Hazır gıdalar ve teknolojideki ilerlemeler, yürümek yerine motorlu taşıtlara olan eğilimimiz, hareketsiz yaşam tarzlarımız, sağlıklı yiyecekler hazırlamak ve egzersiz için bize çok az zaman bırakan yoğun yaşam tarzlarımız toplumda kilo almada artışa neden olmuştur.
Besin değeri düşük, yağ oranı yüksek, fast food ağırlıklı beslenme düzeni
Fazla işlenmiş gıdalar
Hareketsiz yaşam tarzı
Çevre kirliliği
Stres
Belirli tedaviler
Meyve, sebze ve tahıl gibi lifli yiyeceklerin tüketilmemesi
Sağlıklı kas ve kemikleri destekleyebilecek protein kaynaklarının beslenme düzenimizde yer almaması
Dinlenme için yeterli fırsatın olmaması
Bu bilgiler rahatsız edici olsa da sizin için iyi bir haberimiz var. Beslenme ve egzersiz düzeyinizi kontrol altında tutabildiğiniz sürece, şu anki ve ilerdeki sağlığınızı geliştirebilirsiniz. Tüm ihtiyacınız olan, doğru bilgi ve harekete geçme isteği.
Unutmayın, yaşam kalitenizi geliştirmek adım adım gerçekleşecek bir süreçtir. Aşağıda belirtilen adımları takip ederek ve gerekli düzenlemeleri yaparak yaşamınızı geliştirmeye bugünden başlayabilirsiniz.